Ébredő természet
Gyűjtsünk gyógynövényt
Reméljük, most már hamarosan élvezhetjük a kora
tavaszi napok, hetek örömeit, a langyosodó hőmérsékletet, a levegő friss
illatát, az ébredő természetet. A gyógynövények kedvelői már
készülhetnek a növények gyűjtésére.
Idézzünk fel néhány jó tanácsot, szabályt a növények gyűjtéséről,
szárításáról, tárolásáról.
- Csak olyan
növényeket gyűjtsük, amelyeket biztosan ismerünk, szükség esetén ne
restelljünk szakértőhöz fordulni (persze segíthet a szakirodalom is).
- Soha ne gyűjtsünk
olyan helyen, ahol számítani lehet szennyezésekre, a növényállomány
károsodására. Kerüljük tehát az ipari üzemek, vegyi gyárak, raktárak,
benzinkutak stb. környékét, s ne gyűjtsünk a nagyobb forgalmú utak,
vasutak mentén sem. A tavaszi-nyári időszak mezőgazdasági munkái
(trágyázás, műtrágyázás, növényvédő-rovarirtó szerek használata) kapcsán
érintett területek kerülendők. E tanács még akkor is megszívlelendő, ha
a terület növényei látszólag épek, egészségesek!
- A növények
szárítása szellős, levegős helyen történjen. A szárítás megkezdésekor
tá-volítsunk el minden más, gyűjteni nem szándékozott növényt (annál
inkább, mert ezek frissen sokkal jobban felismerhetők, mint később). A
kellő szárításhoz sokszor forgassuk át a növényeket, hogy ne
következhessék be - különösen a szárítás elején - befülledés, ami később
kellemetlen gondokat (gombafertőzés stb.) okozhat.
- A már kellően
megszáradt növényállományt szellősen igyekezzünk tárolni, s a
továbbiakban is óvjuk a nagyon nedves levegőtől vagy egyéb szennyező
forrásoktól. A szárítás mértékét megítélhetjük a növények fizikai
jellegéből, azaz, jól száradt a növény, ha tapintáskor, csavaráskor nem
húzós, nyúlós, hanem inkább ropogós, törékeny.
Néhány kora tavaszi
gyógynövény
Az ébredező növényvilág egyik legkorábbi képviselője egy érdekes, a
fészekvirágzatúakhoz tartozó, szerény növény, a martilapu.
Feltűnő és szokatlan tulajdonsága, hogy gyökértörzséből korán tavasszal
nem a levelek, hanem a virágok jelennek meg először. Az aranysárga
virágok tőkocsányon helyezkednek el, melyet pirosas-barnás
pikkelylevelek borítanak. A jóval később megjelenő levelek tőállásúak,
kerekdedek, karéjosak, fonákjuk molyhos, és elég tekintélyes méretük
(10-30 cm) is lehet. A martilapu eurázsiai származású, igénytelen
növényünk, mely szinte mindenütt megél, de elsősorban a lazább,
bolygatott talajokon, felhagyott művelésű helyeken, kertben, út mentén
számíthatunk rá. Drog - azaz gyógyhatású növényi rész - lehet a levél
vagy a virágzat. Nyálkaanyagok, flavonoidok és triterpénszármazékok
mellett nyomokban némi alkaloid is jelen lehet benne. A nyálkaanyagok
miatt elsősorban köptetőként, a légúti tünetek enyhítésére szolgáló
teakeverékekben használjuk. Készíthető a növényből egyébként fürdő és
borogatás is, nehezen gyógyuló sebek, kelések kezelésére.
Elég közismert, üde lomberdeinkben, tölgyesekben, gyertyános
tölgyesekben, de parkokban, kertekben is megtalálható a tavasz friss
zöldségnövénye, a salátaboglárka. Gyökérágai gumósan
vastagodottak, 15-20 cm-nél nagyobb hajtása ritkán van. Levelei
fényeszöldek, kerekdedek-szívesek, vese alakúak, a levélszél ép vagy
csipkés. Virágait a háromtagú csésze és 8-12 tagú aranysárga levelekből
álló sziromkör jellemzi. Virágzására március-áprilisban számíthatunk. A
salátaboglárka a régi magyar konyha kora tavaszi friss és vitamindús
zöldségféléje volt, használata sajnos szinte teljesen "kiment a
divatból". Célszerű lenne ismét felvenni a tavaszi salátafélék sorába,
kivéve persze, ha szennyezett helyen nő. Ilyenkor feltétlen kerüljük
gyűjtését. A gyűjtés kapcsán figyelnünk kell másra is, mert a
salátaboglárka - virága alapján esetleg összetéveszthető más, frissen
mérgező boglárkafajokkal. Csak az gyűjtse, aki biztosan felismeri!
A tavasz egyik hamar sarjadó és virágzó növénye a jellegzetes illatú
zamatos turbolya. Az ernyősök családjába tartozó egyéves növény
40-70 cm-re nő, szára hengeres, szárcsomói alatt szőrözött. Levelei
többszörösen összetettek. Hosszú kocsányon fejlődő, ernyős virágai
aprók, a sziromlevelek fehérek. A növény feltűnő tulajdonsága erős
ánizsillata. Előfordulására gyomtársulásokban, kertekben, vagy akár a
városi területeken is számíthatunk. Néhol termesztett fajtáit is
ismerik, hiszen fűszer- és gyógynövény. Legfőbb hatóanyagai: az apiin
glikozid, illóolaj, keserűanyagok. A friss növény C-vitaminban,
karotinban, vasban gazdag, belőle akár saláta vagy főzelék is
készíthető. Az egész növény forrázatát vese-, és légúti problémáknál,
emésztési zavaroknál, vagy étvágygerjesztőként is alkalmazzák. Tudunk a
növény kozmetikai hasznosításáról is, amikor tisztító pakolásokat
készítenek belőle.
Saját megfigyelés, hogy egyes, kedvtelésből tartott állataink
(tengerimalac, hörcsög) igen szívesen fogyasztják a növény friss,
vitamin és lédús hajtásait. Akár friss fogyasztásra, akár szárításra
gyűjtünk, mindig kerüljük a láthatóan szeny-nyezett területeket!
Kapcsolódó hírek:
Kék gólyát találtak Németországban
Klimaváltozás
Vadetetés - kétszer annyi takarmány fogy
A Hanság